Ingenting går upp emot äkta vanilj! Men så är det också en lång och ytterst mödosam process som krävs för att vaniljstängerna ska få sin karaktäristiska arom.

    Orkidén som används för att framställa de åtråvärda vaniljstängerna från Tahiti pollineras för hand. Detta sker med hjälp av en smal pinne och obefruktade blommor plockas bort. En van arbetare kan pollinera 1000 blommor under några timmar.

    Vanilj är en klängväxt i orkidéfamiljen med fingertjocka lianer som kan bli ända upp till 30 meter långa och klättrar utefter trädstammar med hjälp av luftrötter. Själva vaniljstången utgörs av en två till tre decimeter lång frökapsel som innehåller ett stort antal små frön.
    Frukt- erna plockas när de börjar skifta färg från gult till brunt och utvecklar sin djupa doft och smak under den långa jäsningsprocessen. I upp till ett halvårs tid får frukterna ligga i solen på dagarna och viras in i ylletyg på nätterna för att inte bli kalla. Under jäsningen blir frukterna allt mer mörkfärgade samtidigt som det så kallade vanillinet frigörs.

    Tahitivaniljen, Vanilla Tahitiensis, var från början en Vanilla Planifolia. Plantan muterades och
    anpassades till den fuktigare miljön på Tahiti och blev så erkänd som en egen art inom
    vaniljsläktet.

    Den är mycket uppskattad för sin söta och karamellaktiga smak. Vaniljstången är kort och tjock med en hög olje- och vattenhalt. Den innehåller mindre vanillin, jämfört med
    Bourbonvaniljen men är mycket rik på heliotropin. Denna skillnad ger en blommigare, längre smak och starkare doft.

    TIPS!

    • Vaniljstängerna kan användas på flera olika sätt. Den är en klassisk smaksättare i bakverk och desserter som vaniljsås, pannacotta och crème brûlée. Prova även att koka med vaniljstång i fruktsåser, kompotter och sockerlag.
    • Väl värt att tänka på är, att det är i den sockerrika massan som innesluter fröna som det mesta av smaken sitter. Att enbart skrapa ur fröna och slänga fröskidan är därmed slöseri.
    • Fröskidan går dessutom att återvända flera gånger. Efter att den kokat med i grytan eller såsen är det bara att skölja av den och torka den till nästa gång.
    • Vaniljstänger mår bäst av att förvaras i ett svalt och mörkt utrymme i en tätförslutande förpackning. De ska inte förvaras i kyl eller frys eftersom de då blir hårda och kristalliseras.

    När man öppnar en förpackning med färsk vaniljstång blir man nästan knockad av dess underbara och intensiva doft! Tahitivaniljen är kort och tjock med en hög olje- och vattenhalt. Smaken är sötare och mer karamellaktig än den klassiska Bourbonvaniljen.

    22102 Vaniljstång Tahiti 90 g
    22103 Vaniljstång Tahiti 250 g

    Recept på saltbakad rödbeta med vanilj- och chèvrecrème:

    http://www.wgs.se/wernersvarld/recept/saltbakad-rodbeta/