Det är inte många dagar kvar till den mest prestigefyllda tävlingen inom patisserie och dessert, VM, Coupe de Monde de la Pâtisserie.
    Tävlingen äger rum i Lyon i Frankrike 22-23 januari 2017 och laget är redan på plats och förbereder sig för fullt.

    Sveriges lag på tävlingsarenan har ett arbetsschema där alla är engagerade i samtliga moment, mer eller mindre. När det gäller huvudansvar så är Lina Östberg lagkapten med ansvar för choklad och dessert, Maria Grave för sockerskulptur och Ronny Latva för isskulptur och glasstårta. Fredrik Otterberg är reserv på plats. Coach för Konditorlandslaget är Martin Isaksson och Tony Olsson är lagledare och även medlem av juryn.

    Sverige kvalificerade sig till att få vara med och tävla i Coupe de Monde de la Pâtisserie genom att bli trea i European Cup i Genève i januari 2014. Det är tredje gången det Svenska Konditorlandslaget är med. Första gången 1995 tog Sverige en 7:e plats och även 2015 en 7:e plats.

    CMP arrangeras vartannat år (udda år) i Lyon på samma arena och dagarna före Bocuse d´Or, VM för kockar. det är 15de gången som tävlingen organiseras med 22 länder från 5 kontinenter. Grundare av CMP är Master Pastry Chef Gabriel Paillasson, MOF Pâtissier och MOF Glacier samt Best Chef of the Year i Frankrike 1976. Gabriel är fortfarande President av CMP.

    TÄVLINGEN

    På 10 timmar ska följande skapas, presenteras och avsmakas/bedömas:

    • En sockerskulptur max 125 cm hög bestående av ca 50% draget och blåst socker. Synkad designmässigt och inkluderad i kompositionen är också en chokladdessert av Valrhona grand crus för sex personer. Nytt för i år är att kreationen måste innehålla en ros eller orkidé. Två 10-bitars likadana går till juryn för avsmakning.
    • En chokladskkulptur max 125 cm hög bestående av 20% gjutna komponenter, 20% modellerat, ett färdiggjutet block på ca 25 kg som ska skulpteras och resterande fri teknik. En tallriksserverad dessert inkluderas i komposition och ytterligare 14 st till juryn för avsmakning.
      Dessa två skulpturer och desserter presenteras på ett bord dekorerat enligt eget val och tema, Sveriges tema är fashion.
    • En isskultur som skapas baserat på två st isblock på 100 x 50 x 25 cm. Max storlek på den färdiga skulpturen är 160 x 70 x 50 cm. När den är klar placeras den i en frysvitrin tillsammans med frusen dessert (glass, sorbet, eller likn) baserad på Ravifruit frukt/bärpuréer för sex personer. Två desserter för vardera 10 personer går till juryn för avsmakning.

    Som ni förstår är det ingen lätt uppgift, men vårt duktiga konditorlandslag har tränat hårt och kommer fixa detta galant!

    Svenska Konditorlandslaget grundades 2013 av Sveriges bagare & konditorer (SBK). Syftet är att stimulera branschens konditorer att genom tävlande vidareutveckla sig tekniskt i samarbete med kollegor med samma intresse. Dessutom vidareutveckla konditorernas utbud i hela Sverige och lyfta de söta bakverken och desserterna till en central del i den svenska gastronomin; på restaurang, konditori och café. Konditorerna ska bli de nya hjältarna med höga smaker i fokus.

    Att arbeta i team och utvecklas tillsammans är den bästa och mest stimulerande formen av samarbete. Grunden till detta läggs redan i skolan och det är lagets ambition och övertygelse att genom goda exempel inspirera både unga och redan utbildade konditorer att satsa på yrket.
    Den långsiktiga målsättningen för Konditorlandslaget är att bygga upp en bred kompetens för att bli riktigt skickliga i skulptering med choklad, karamell/socker och även is. När det gäller desserter så är vi redan världsledande med stor säkerhet i smak och form och presentation.