Vietnamesisk kyckling Pho med med wontondumplings

    Av Andreas Askling

    1. Låt wontondegsplattorna tina i kylen ca 10 timmar.
    2. Blanda kycklingfärsen med ingefära, chilisås och sesamolja. Ta en klick av smeten och lägg mitt på en degplatta.
    3. Doppa fingret i kallt vatten och fukta degkanterna. Vik degen över smeten och tryck ihop utan att luft stängs inne i knytet. Korsa kanterna över varandra så att knytet stängs igen helt. Fortsätt med resten av fyllningen och degplattorna.
    4. Koka upp vatten och i en gryta. Koka wontondumplings 5–7 minuter.
    5. Koka upp kycklingbuljongen tillsammans med stjärnanis, kanelstång, pepparkorn, citrongräs, ingefära och fisksås.
    6. Skiva shitakesvampen och stek i lite olja.
    7. Rensa och dela enokisvampen.
    8. Koka nudlar 1 minut kortare än anvisningar. Skölj av med vatten och låt rinna av.
    9. Sila buljongen, Smaka av med saften av 1 lime och ev. mer fisksås.
    10. Bottna 4 skålar med nudlar, wontondumplings, stekt shitakesvamp, enokisvamp och böngroddar. Häll över den heta buljongen och dekorera med salladslök, örterna samt färsk chili.

    Ingredienser

    • 1 paket frysta wonton-degsplattor (200 g)
    • 200 g kycklingfärs
    • 1 msk riven ingefära
    • 1 msk sriracha sås
    • 1 tsk sesamolja
    • 1,5 l kycklingbuljong
    • 3 st stjärnanis
    • 2 st kanelstång
    • 3 st hela kryddnejlikor
    • 1 st citrongräs, bankad
    • 10 cm ingefära, skivad i tjocka skivor
    • 3 msk fisksås
    • 250 g risnudlar, gärna 3 mm breda
    • 2 st lime
    • 200 g böngroddar
    • 1 st knippe koriander
    • 2 st salladslökar, skivade
    • 1 st knippe mynta, plockad
    • 1 st knippe thaibasilika, plockad
    • 2 st röda chili, i tunna skivor
    • 200 g shitakesvamp
    • 100 g enokisvamp