Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka, svamp och riven Svecia

    Av Daniel Räms

    När mitt namn ropades upp som vinnare av Årets kock 2013 var det bara en kort stund efter jag serverat juryn denna rätt. Vinnarrätten, där allt föll på plats. Äntligen! Jag hade tränat många timmar, och lagade rätten på tid. Jag förväntar mig inte att du gör det samma, och det behöver du inte om du följer receptet. Däremot kan det vara väl värt att planera matlagningen och förbereda en del moment redan dagen innan. Daniel tipsar: Gå igenom receptet och förbered det du kan. Att arbeta med uppskurna grönsaker och organisera köket gör att du kan fokusera på matlagningen.

    1. Blanchera svartpepparn 10 gånger, i nytt vatten varje gång. Låt pepparkornen torka helt och mixa sedan fint. Salta och peppra hjortköttet med den blancherade svartpepparn. Bryn hastigt i olja, mycket het panna. Baka i ugn på 110° till en innertemperatur på 48-50° Låt vila minst 5 minuter, max 10 minuter innan servering, då köttet skärs upp.
    2. Putsa och skrubba skockorna fina. Råstek (eller fritera) dem hela i rikligt med olja till fin färg. Tillsätt smöret och låt skockorna gå vidare i pannan tills de är helt mjuka, ca 8-10 minuter. Salta och servera nystekta.
    3. Skala jordärtskockorna och skär i bitar. Koka dem mjuka i grädden. Sila av grädden och krama ut så mycket vätska som möjligt. Lägg skockorna i en kannmixer och mixa till en slät kräm med osten. Smaka av med salt.
    4. Putsa champinjonerna. Bryn smöret och låt det svalna till 60°, smaksätt med salt. Lägg ner svamparna i det brynta smöret. Placera något på svamparna så de är helt täckta av smöret.
    5. Skala, skiva och bryn 2/3 av löken hårt i olja. Tillsätt socker och låt karamelliseras. Slå på citronsaft och fond och låt reducera till 2/3 återstår. Sila av och red med maizena till önskad konsistens. Smaka av med salt
    6. Skala, skiva och bryn den sista löken i olja och lägg ner den i skyn vid servering.Om du hellre vill ha en rödvinssky byt ut citronjuicen mot sherryvinäger och tillsätt rödvin med fonden.
    7. Skala och dela steklökarna Koka upp socker och citronsaft. Lägg ner lökarna i den heta lagen och låt svalna. Låt dra över natten. Pilla isär lökbladen försiktigt.
    8. Putsa och stek svampen hårt i smör. Blanda med riven Svecia, strimlad persilja och smör. Lägg i plastfilm och forma en korv som du lägger i frysen (gärna över natten). Ta fram rullen vid servering och riv på kallt rivjärn ner i en kastrull som stått i frysen. Strö över rätten vid servering.

    Ingredienser

    Pepparstekt dovhjortssadel

    • 1 dovhjortsadel eller 800 g dovhjortsfilé
    • 0.5 dl hel svartpeppar
    • rapsolja till stekning
    • salt

    Rostad jordärtskocka

    • 12 små runda jordärtskockor
    • 1 dl rapsolja
    • 100 g extrasaltat smör

    Jordärtskockskräm

    • 500 g jordärtskockor
    • 5 dl grädde
    • 100 g riven lagrad Svecia
    • salt

    Svamp

    • 8 fasta champinjoner
    • 200 g smör
    • 1 tsk salt

    Löksky

    • 3 rödlökar
    • rapsolja till stekning
    • 1 msk strösocker
    • 2 msk pressad citronsaft
    • 5 dl viltfond
    • maizena
    • salt

    Citronsyltad lök

    • 4 röda steklökar
    • 1 dl strösocker
    • 1 dl citronjuice

    Riven Svecia

    • 4 stora champinjoner
    • 100 g grovriven lagrad Svecia
    • smör till stekning
    • 10 blad bladpersilja
    • 1 tsk smör