Löjromspasta med pasta på dagsgammalt bröd, björkolja, lagrad ost och gräslök

    Av Fredrik Andersson

    Riktig ”snabbmat” med härlig smakrik pasta som toppas med löjrom och får en härlig nordisk touch med björkolja som topping.

    Pasta på dagsgammalt bröd

    1. Lägg allt i en mixer och pulsmixa ihop till en smidig deg.
    2. Knåda sedan minst 5 minuter för hand så att degen går ihop ordentligt.
    3. Lägg i en påse och låt vila minst 1 timme i kyl.
    4. Kör sedan i pastamaskin och forma till valfri form.
    5. Koka sedan i lättsaltat vatten i 3 minuter.

    Pastasås

    1. Smält smöret och vänd i smetana, finriven ost samt saft och skal från en halv citron. Ta även lite av pastavattnet.
    2. Smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.
    3. Vänd sedan runt pastan i såsen.

    Topping

    1. Bottna tallrikarna med pasta.
    2. Forma löjrommen till ett ägg med sked och lägg på.
    3. Toppa sedan med björkolja, lagrad ost och nymalen svartpeppar.
    4. Servera omgående.

    Ingredienser

    Pasta på dagsgammalt bröd

    • 2 st ägg
    • 160 g torkat gammalt bröd
    • 40 g vetemjöl
    • 1 msk vatten

    Pastasås

    • 100 g smör
    • 1 dl smetana
    • 100 g lagrad ost, finriven
    • 1/2 st citron, saft och citronzest
    • 1 dl kokvatten från pasta
    • Tellicherrypeppar, nymalen
    • Laesösalt

    Topping

    • 200 g Kalixlöjrom
    • 4 msk björkolja, Högtorp Gård
    • 4 msk lagrad ost, finriven
    • 4 msk nyskuren gräslök