Krämig brännvinssill

    Av Stefan Karlsson

    Sill i olika varianter är nästan våra högtiders nav. Börja med sillen dagen före servering så att den får dra i lagen över natten, eller lite längre.

    1. Mixa äggula, citronsaft, senap, vinäger och socker i en bunke. Tillsätt oljan i en fin stråle och låt mixern arbeta ihop till en slät sås.
    2. Lägg i hälften av den rivna osten och kör ett snabbt varv. Låt crème fraiche rinna av i ett kaffefilter och tillsätt tillsammans med resterande riven ost samt brännvin.
    3. Smaka av med salt och peppar. Skär ner de inlagda sillfiléerna sillfiléerna i portionsbitar, låt rinna av väl innan du vänder ned dem.
    4. Blanda samman allt och låt stå någon timme innan servering.

    Ingredienser

    Ättikslag

    • 6 inlagda sillfiléer (eller lägg in egen i en 1,2,3 lag)
    • 1 äggula
    • 25 g saft av citron
    • 25 g osötad Fransk senap
    • 10 g strösocker
    • 3,5 dl matolja
    • 1 dl väl avrunnen crème fraiche
    • 0,5 dl brännvin
    • 150 g fint riven extralagrad ost
    • 1 msk vinäger
    • salt och peppar