illy kaffeskola– från kaffeplantagen till rykande färsk espresso

illy kaffeskola– från kaffeplantagen till rykande färsk espresso
Kategorier

Kategorier


I mer än 70 år har illy inspirerats av grundaren Francesco Illy och hans dröm – att ”glädja” människor världen över som uppskattar livskvalitet, med det bästa kaffe som naturen kan erbjuda. 
För att få fram den perfekta balansen mellan bitterhet, syra och sötma blandar illy 9 arabicabönor från 20 olika länder. Man bedriver ett nära samarbete med och köper direkt av odlare världen över. Bara de absolut bästa arabicabönorna används till illy espresso. Detta tillsammans med toppmodern tillverkningsprocess och stor kunskap om hur en perfekt espresso ska tillredas har gjort illy känt världen över. 

kaffeplanta

Kaffeskola– från kaffeplantagen till rykande färsk espresso

Kaffeplantan

Kaffeplantan odlas i det så kallade tropiska bältet i Asien, Afrika och Amerika. Här finns de bästa klimatförutsättningarna med temperatur mellan 17–30°C, hög höjd upp till 2500 m över havet och en årlig nederbörd på 1200–2000 mm.

Kaffeplantan blommar i samband med regn flera gånger per år. De utmärkande vita blommorna övergår redan efter ett par dagar till frukter, som när de mognar får en röd intensiv färg. Kaffeplantan är egentligen en buske tillhörande släktet Coffea. Inom släktet finns hundratalet sorter. Mest kända och spridda är:

Coffea arabica: anses elegant och behaglig med sin söta, runda smak med inslag av syra.

Coffea canephora (robusta): har precis som namnet antyder en stark, bitter och kärvare karaktär.

illy kaffe består av 100% Arabica. illy använder dessutom en sällsynt ingrediens, nämligen kunskapen att kunna blanda 9 olika Arabica, utvalt från de bästa skördarna i 20 länder, på ett balanserat sätt.  

bönor

Från böna till kopp

Urval
När kaffebönorna har anlänt till illy i Trieste, startar en omsorgsfull och minutiös urvalsprocess av varje batch kaffe. Varje böna måste kontrolleras eftersom en enda felaktig böna av 50 i en espresso är tillräckligt för att förstöra smakupplevelsen. Bland annat används maskiner med avancerad ljusteknik för att identifiera och avlägsna omogna och jästa bönor. Från liten grön böna fram till färdigt kaffe kommer mer än 115 kontroller att ha genomförts. Efter denna urvalsprocess transporteras varje sorts arabicabönor, från ett av 20 ursprungsländer, till olika silos i väntan på att blandas.

Provsmakning
Innan blandningen av kaffebönorna kan genomföras provsmakar experter kaffebönorna för att identifiera alla nyanser. Såväl doft, smak som arom klassificeras efter förbestämda parametrar.

Blandning
Blandningen är en konst vars mål är att hitta rätt balans mellan de egenskaper som utgör önskad smak. Traditionellt brukar man blanda olika bönor efter ett fastställt recept.

iIlly blandar sitt kaffe enligt andra kriterier. Eftersom kaffe är en gröda som påverkas av väder och vind, som varierar från år till år, provsmakar illy karaktären på varje enskild batch för att återskapa den blandning som kännetecknar illy. Metoden ger större kontroll över kvalitet och slutresultat.

En blandning
– två rostningar

illys unika blandning genomgår en rostningsprocess där kaffebönorna värms upp stegvis under 12 minuter till cirka 200°C. Rostningen är mycket betydelsefull för den slutgiltiga smaken och beror på hur temperaturen kontrolleras under denna tid. illykaffe finns i två rostningar:

illy normalrost
med en mellan/mjukare och blommig karaktär.

illy mörkrost
med en mörk/fyllig och chokladaktig karaktär.

Rostningscykeln avslutas med att kaffebönorna kyls ned med hjälp av
kall luft, vilket bibehåller kaffets allra finaste aromer.

illy-1 illy-2 illy-4 illy3

En blandning 100% Arabica
illy espresso har samma distinkta arom och smak i varje kopp, tack vare dess unika blandning av nio av de bästa arabicabönorna i världen.

 

En perfekt espresso, tack!
Hur gör man?

Att göra en perfekt espresso är en konst och det är mycket att ta hänsyn till för att få ett lyckat resultat.

våg

Dosering
Mängden malt kaffe för en kopp ska vara 7 gram (±0,5 gram) i filterhållaren.

Temperatur
Temperaturen på vattnet som passerar genom kaffet ska vara 90°C (±2°C).

Tryck
Espressomaskinen ska vara justerad att prestera ett tryck på 9 bar på det malda kaffet i filterhållaren.

Extraktionstid
Tiden från det att kaffet börjar rinna
ner i koppen, tills det upphör ska
vara 25-30 sek.

Längre extraktionstid (över 35 sek) resulterar i ett överextraherat kaffe med högre koffeinhalt med bitter, sträv smak.

Kortare extraktionstid (under 20 sek) resulterar i ett underextraherat kaffe som får en svag smak med inslag av syra.

Volym
En färdig espresso ska innehålla
25-30 ml.

Slutligen gäller det att ge kunden den service som förväntas. Servera alltid espresson så fort den är klar i rena varma koppar. Se till att socker och skedar finns nära till hands. Allt sammantaget ger detta kunden en positiv totalupplevelse.

illy5

Werners och illy, tillsammans vill vi bidra till bästa möjliga smakupplevelse!