Pesto Genovese

    Av Alexandra Zazzi

    En äkta Pesto måste göras för hand i en marmormortel och innehålla två sorters ost, Pecorino sardo och Parmiggiano Reggiano. Basilikan skall enligt tradition vara odlad i Prá i Ligurien. Men jag är en modern kvinna och använder andra knep så att det går fort. Pesto är en drottning bland såser och är helt underbar! Pesto passar också till kyckling och lax eller som dipsås. Zazzis tips: Basilikan mörknar efter en stund. Det påverkar inte smaken men vill du ha en klargrön pesto tillreder du den strax innan servering.

    Lägg alla ingredienserna i en matberedare med knivtillsats. Kör ihop snabbt och smaka av med salt och en udd peppar.

    Ingredienser

    Pesto Genovese

    • 2 krukor basilika, använd bladen och de späda kvistarna
    • 1,25 dl mild ligurisk olivolja
    • 50 g pecorino sardo
    • 50 g parmesan
    • 1,5 msk pinjenötter
    • 1 klyfta vitlök
    • havssalt