Gnocchi med parmesansås och svartpeppar

    Av Alexandra Zazzi

    Gnocchi är något man antingen hatar eller älskar. Faller de dig på läppen är du förtrollad för all framtid. I Genua, där jag är uppvuxen serverar man gärna haricotsverts och potatis till pesto och gnocchi. Men här gör jag en len ostsås till. Gör små portioner och servera som en mellanrätt, den är god men mäktig. Zazzis tips: Arbeta inte gnocchi degen för länge. Då blir den för kompakt och på gränsen till stabbig.

    Gnocchi

    1. Skölj potatisen och koka dem med skalet på till de blivit mjuka. Skala dem när de fortfarande är varma och pressa ut på bakbordet med hjälp av potatispress.
    2. Droppa över olivoljan, vispa upp ägget lätt, häll på och strö på saltet. Sikta över mjöl, lite i taget och blanda samman med mjuka händer till en elastisk mjuk deg. Degen är klar när den inte längre fastnar på händerna.
    3. Rulla på mjölat underlag till långa ”korvar” med 2 cm i diameter och skär i 2 cm stora bitar. Vill du skapa ett mönster på dem kan du försiktigt pressa dem mot en gaffel eller baksidan av ett rivjärn. Förvara dem på mjölad bricka under tiden du förbereder resten.
    4. Koka upp vatten med salt, lägg i gnocchi och lyft ur dem när de flutit upp.

    Parmesansås

    1. Sjud upp grädde och rör i den rivna parmesanosten, smaka av med vitt vin och låt sjuda några minuter, strö över svart peppar.
    2. Häll såsen över nykokt gnocchi och servera med finbladig rucola, svartpeppar och extra parmesan på toppen.

    Ingredienser

    Gnocchi

    • 800 g potatis av mjölig sort, typ King Edward
    • 4,5 dl vetemjöl
    • 1 ägg
    • 2 tsk olivolja
    • 2 krm salt

    Parmesansås

    • 2 dl grädde
    • 2 dl färsk riven parmesanost
    • vitt vin
    • svartpeppar
    • 2 nävar finbladig ruccola