Crème caramel

    Av Jan Hedh

    Crème Caramel gjord på Tahitivanilj blir något alldeles extra.

    1. Dag 1 – Glasering – Koka socker, citronsaft och vatten till en guldgul karamell som börjar ryka lite. Häll snabbt karamellen i 8 portionssuffléformar (eller i en rund 2-litersform). Snurra formarna så att karamellen fördelar sig jämnt över ytan.
    2. Sätt ugnen på 125°C. Dela vaniljstängerna på längden med en liten vass kniv. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stängerna. Häll över mjölken och 100 g socker. Koka upp, dra sedan av den från värmen. Låt mjölken stå och dra åt sig vaniljsmak i ca 15 minuter. Vispa resten av sockret med ägg och äggulorna lätt skummigt. Vispa ner den varma mjölken i äggsmeten. Blanda ordentligt. Sila smeten genom en finmaskig sil. Häll blandningen i formarna. Ställ dem i ett vattenbad i ugnen. Baka i 25–60 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Stickan ska vara torr. Låt svalna och ställ in dem i kylen till nästa dag övertäckta med plastfolie.
    3. Dag 2 – Vispa grädden med sockret till ett löst skum i kyld rostfri bunke. Häll upp den i en skål och förvara den i kylen tills den ska serveras.
    4. Mandelflarn-  Blanda alla ingredienser till en deg. Rulla ut den som en längd, tjock som ett kvastskaft. Lägg in den i frysen för att stelna till. Sätt ugnen på 180°C. Skär upp 5 mm tjocka skivor av degen. Placera dem inte för tätt på bakplåtar med bakplåtspapper. Baka dem gyllenbruna. Låt kakorna svalna. Förvara dem sedan i en lufttät burk så att de inte mjuknar.
    5. Servering – Lossa puddingarna runtom med en liten vass kniv. Lägg ett uppochnedvänt fat på formen. Vänd den uppochned med fatet. Servera puddingarna riktigt kalla, gärna med lättvispad grädde och några mandelflarn till. Ingen frukt och bär till denna klassiska dessert!

    Ingredienser

    Glasyr till formarna

    • 1st rund 2-litersform eller 8 st portionssuffléformar
    • 160 g strösocker
    • 10 g citronsaft, pressad
    • 60 g vatten

    Crème caramel

    • 2 st vaniljstänger, Tahiti
    • 1000 g mjölk 3%
    • 250 g strösocker
    • 200 g ägg, (ca 4 st)
    • 160 g äggula (ca 8 st)

    Vispad grädde

    • 300 g vispgrädde 40%
    • 15 g strösocker
    • 5 g vaniljsocker med äkta vanilj

    Mandelflarn

    • 100 g smör
    • 100 g strösocker
    • 100 g mandel, malen, oskalad
    • 100 g vetemjöl
    • 40 g honung