Citronmarängtarlette med italiensk maräng

    Av Daniel Roos

    Detta blir en elegant avslutning på middagen eller kanske som sött och syrligt bakverk på eftermiddagen. Jag bakar oftast mina desserter i portionsformar, men det går naturligtvis också bra att göra en större pajform som man skär upp vid bordet. Garnera med örter, rivet limeskal och färska bär. Daniel tipsar: Frys mördegen ca 30-60 min innan du bakar den. Då fastnar inte heller plasten med ärtorna i degen. Du kan också frysa in överbliven maräng och ta fram om du ska servera tex bärmousse.

    Mördeg

    1. Dela smöret i små bitar och blanda det i en matberedare med socker, mjöl och bakpulver. Använd vinge (dvs tillbehöret av plast). När allt i bunken fått en fin sandkonsistens tillsätt ägg och låt maskinen arbeta tills det är en deg.
    2. Kyl degen ca 20 minuter och kavla ut, ca 2-3 mm tunn. Klä några små pajformar (ca 6 cm) med degen. Ställ gärna skalen i frysen en stund innan du bakar dem på 170 grader i ca 8 min. Ibland kan det vara bra att lägga torkade ärtor inslagna i plastfilm i formen, ovanpå degen när formarna går in i ugnen. Det stabiliserar kanterna, så de inte sjunker i hop. Se dock till att degen är riktigt kall och att plasten inte smälter.

     

    Citroncurd

    1. Blötlägg gelatinbladen. Riv av det yttersta av skalet (zesten) från citronerna och pressa ur saften. Koka saft och zest med smör och hälften av strösockret.
    2. Blanda resten av strösockret med äggen. När saften kokar, sänk värmen och tillsätt äggblandningen. Låt sjuda till 84 grader under kraftig omrörning. Tillsätt de blötlagda gelatinbladen och sila curden.
    3. Låt curden svalna några minuter innan du fyller pajskalen med den. Ställ in pajerna i frysen ca 45 minuter och låt stelna. Pajen skall dock serveras kall, ej fryst, så ta fram i god tid innan servering för att tina.

     

    Italiensk maräng

    1. Koka strösocker med vattnet till 121 grader, vid högre temperatur bränner sockret och vid lägre får du inte samma konsistens. Börja vispa äggvitan när sockerlagen är 110-115 grader.
    2. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt vispen gå på lägsta växeln när sockerlagen hälls i). Vispa på högsta kraft i någon minut och låt sedan vispen gå på låg växel tills äggsmeten kallnat.
    3. Fyll marängen i en spritspåse med en tyll och spritsa på den frysta citronkrämen, avsluta med att bränna av marängen med en gasolbrännare.

     

    Servering

    Dekorera tarteletterna med valfria bär och någon fin ört.

    Ingredienser

    Mördeg

    • 120 g smör
    • 240 g vetemjöl
    • 120 g socker
    • 50 g ägg
    • 2 g bakpulver

    Citroncurd

    • 90 g citronsaft och zest från det antal citroner du använder
    • 120 g smör
    • 45 g socker
    • 180 g ägg
    • 45 g socker
    • 0.75 gelatinblad

    Italiensk maräng

    • 100 g äggvita (1 äggvita väger ca 40 g)
    • 30 g vatten
    • 200 g socker

    Servering

    • färska bär
    • färska örter