Vietnamesisk kyckling Pho med med wontondumplings

Vietnamesisk kyckling Pho med med wontondumplings

Andreas Askling

Ingredienser

  • 1 paket frysta wonton-degsplattor (200 g)
  • 200 g kycklingfärs
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk sriracha sås
  • 1 tsk sesamolja
  • 1,5 l kycklingbuljong
  • 3 st stjärnanis
  • 2 st kanelstång
  • 3 st hela kryddnejlikor
  • 1 st citrongräs, bankad
  • 10 cm ingefära, skivad i tjocka skivor
  • 3 msk fisksås
  • 250 g risnudlar, gärna 3 mm breda
  • 2 st lime
  • 200 g böngroddar
  • 1 st knippe koriander
  • 2 st salladslökar, skivade
  • 1 st knippe mynta, plockad
  • 1 st knippe thaibasilika, plockad
  • 2 st röda chili, i tunna skivor
  • 200 g shitakesvamp
  • 100 g enokisvamp

Gör så här

  1. Låt wontondegsplattorna tina i kylen ca 10 timmar.
  2. Blanda kycklingfärsen med ingefära, chilisås och sesamolja. Ta en klick av smeten och lägg mitt på en degplatta.
  3. Doppa fingret i kallt vatten och fukta degkanterna. Vik degen över smeten och tryck ihop utan att luft stängs inne i knytet. Korsa kanterna över varandra så att knytet stängs igen helt. Fortsätt med resten av fyllningen och degplattorna.
  4. Koka upp vatten och i en gryta. Koka wontondumplings 5–7 minuter.
  5. Koka upp kycklingbuljongen tillsammans med stjärnanis, kanelstång, pepparkorn, citrongräs, ingefära och fisksås.
  6. Skiva shitakesvampen och stek i lite olja.
  7. Rensa och dela enokisvampen.
  8. Koka nudlar 1 minut kortare än anvisningar. Skölj av med vatten och låt rinna av.
  9. Sila buljongen, Smaka av med saften av 1 lime och ev. mer fisksås.
  10. Bottna 4 skålar med nudlar, wontondumplings, stekt shitakesvamp, enokisvamp och böngroddar. Häll över den heta buljongen och dekorera med salladslök, örterna samt färsk chili.