Dessert de fyra årstiderna

Marie Skogström

Sorbet på Bahibe, ingefärs-Manjari, hallonpäron, citroncrème med Ivoire och myntakaka.

Ingredienser

Våren: Myntakaka (1 kaka)
Sommaren: Citroncurd
Hösten: Hallonpäron
  • 2 stora päron
  • 2 dl hallonpuré, Sicoly
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk citronjuice
  • 1/3 vaniljstång, Bourbon
Vintern: Mjölkchokladsorbet
Ingefärschoklad

Gör så här

  1. Våren Myntakaka: Vispa ägg och honung poröst. Smält smöret och mixa det varmt med den färska myntan. Sikta upp mjölet och bakpulvret. Blanda samman allt och baka av i 160°C tills kakan satt sig. Tag ut och nyp av bitar strax före servering.
  2. Sommaren Citroncurd: Koka upp citronjuice med zest och vanilj. Vispa samman ägg, gulor och socker. Sjud försiktigt ägg- socker- citron till en kräm på spisen. När krämen tjocknar ta det från spisen och vispa ner vit choklad. Sila och frys in i silpatform.
  3. Hösten Hallonpäron: Skala och klyfta päronen på fyra. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och koka försiktigt päronen mjuka. Lyft upp päronen ur lagen och reducera lagen till god smak.
  4. Vintern Mjölkchokladsorbet: Koka upp socker, vatten och honung. Smält ner gelatinet och mjölkchokladen i lagen och vispa sedan i matlagningsyoghurten. Mixa ordentligt och sila. Kör i glassmaskin.
  5. Ingefärschoklad: Smält sockret i en kastrull till en brynt karamell, tillsätt grädden pö om pö tills sockret är löst. Slå lagen över hackad choklad och vispa ut tills allt smält, smaka av med ingefära. Håll i rumstemperatur tills servering. Arrangera allt enligt foto.