Ravioli med pumpa, smör och salvia

Alexandra Zazzi

Just att smälta smör och smaksätta med salvia är en ljuvlig smakblandning. Jag skämmer ofta bort mig själv med kokt pasta, smör, salvia och parmesan. I detta recept har jag lagt till pumpa för sötman och parmaskinka för sältans skull.

Zazzis tips: När du gör färsk pastadeg kommer du troligtvis få en del över. Det är svårt att göra mindre än mängden som står för 4 portioner. Lägg degen väl packad i plast och frys in, den går utmärkt att ta fram och tina.

4 portioner
40 minuter

Ingredienser

Grön pastadeg Ravioli
  • 3 ägg
  • 5 dl durumvete
  • 1,5 msk mild olivolja
  • vatten efter behov
  • 0,5 dl finhackad kokt spenat (lättsaltad)
Fyllning ravioli
  • 150 g ricotta
  • 0,5 dl färsk riven parmesanost
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g kalvfärs
  • 10 färska salviablad
  • salt och peppar
  • olivolja och smör för stekning
Tillbehör
  • 4 skivor parmaskinka
Sås
  • 150 g pumpa
  • 50 g smör
  • 15 blad salvia
  • 1 dl buljongsås eller
  • 1,5 msk god koncentrerad grönsaksfond

Gör så här

Grön pastadeg Ravioli
  1. Lägg durumvetet i matberedaren med degkroktillsats. Knäck i 2 av äggen, lägg i spenaten och låt maskinen arbeta i 8-10 minuter. (det kommer att bli som ett pulver). Knäck i sista äggen och häll i olivoljan. Nyp och känn på degen, den skall vara fast som häftmassa. Tillsätt ev. vatten om den känns för torr. Arbeta degen någon minut för hand och gör en boll. Slå in i plastfolie. Låt vila minst 1 timma.
  2. Kavla ut degen i maskinen flera gånger på den bredaste valsen. Det är ett sätt att arbeta ihop degen ytterligare. Vik ihop pastan varje gång du arbetar den igenom maskinen.
  3. Minska avståndet mellan valsarna under tiden du arbetar tills du fått den tjocklek som passar din pasta oftast till näst smalaste valsen, lite beroende på degen.
  4. Kavla ut degen till tunna plattor, har du en ravioliform kavlar du enligt samma längd som formen. Tryck ned degen i formen så att det bildas fördjupningar i mitten på varje ruta och klicka i fyllningen med en sprits. Med hjälp av en blomspruta, spruta en fin hinna vatten over pastan, lägg på den andra plattan och tryck till med kaveln. Drag försiktigt isär raviolin och mjöla, förvara på mjölad bricka innan kokning.
  5. Har du ingen ravioliform skär du ut kvadrater efter den storlek du önskar och lägger en klick fyllning i mitten. Spraya över vatten vik ihop försiktigt runt fyllningen så att luften åker ut och nyp samman. Alternativ gör två plattor, klicka ut fyllningen över ena, lägg på den andra, tryck ut luften runt varje fyllning och sporra ut eller stansa ut ravioli. Koka raviolin 6-8 minuter under tiden du förbereder såsen.
Fyllning ravioli
  1. Fräs på kalvfärsen med vitlök och salvia i smör tills all vätska försvunnit. Smaka av med salt och peppar.
  2. Låt svalna och blanda samman med ricotta och parmesan. Lägg i spritspåse.
Tillbehör
  1. Lägg ut parmaskinka på ett smörpapper och ställ in i ugn ca 10 minuter på 200 grader tills det fått färg och torkat samman. Tag ut och låt svalna.
Sås
  1. Skala och rensa pumpan från kärnor, skär i små kuber. Stek på hög värme med lite olja i non-stick panna så att de får färg.
  2. Lyft ur pumpan, diska ur pannan lägg i en klick smör och buljongsås. Lägg i 1 dl pastavatten, pumpa, salvia och ravioli, låt sjuda någon minut.
  3. Riv på parmesan och servera med smulad parmaskinka på toppen.