Popcornglass – Havtorn – Andoa choklad

    Av Daniel Källström

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett sött vin med tydliga inslag av nötter och torkad gul frukt. Vinet får gärna ha en djup och koncentrerad smakprofil. Exempelvis Kracher No 2 TBA Chardonnay 1998. Artikelnr på Systembolaget 83010.

    1. Glass: Koka upp mjölk, vispgrädde, sorbitol och hälften av strö-sockret. Vispa Äggula med resten av strösockret. Häll på den varma mjölkblandningen och värm upp till 84°C under konstant omrörning. Poppa Popcorn, häll i glassmet och låt svalna med popcorn i. Sila och kör i glassmaskin. 
    2. Havtornskräm: Koka upp samtliga ingredienser ordentligt, ställ i kylskåp till en fast gelé. Mixa till en slät gelé.
    3. Andoakräm: Lägg gelatin i kallt vatten. Vispa äggulorna lätt. Koka mjölk och grädde med sockret. Häll grädd-mjölken över äggblandningen och vispa ordentligt, värm till 84°C. Lägg i gelatin och rör om tills det smält. Sila av och häll direkt över chokladen, mixa till en slät kräm. Ställ kallt.

    Ingredienser

    Popcorn Glass

    • 1,5 dl mjölk
    • 1 dl vispgrädde
    • 10 g sorbitol Sosa
    • 60 g strösocker
    • 45 g äggula
    • 40 g popcorn

    Havtornskräm

    • 100 g havtornspuré svensk KRAV
    • 25 g citron
    • 20 g strösocker
    • 2 g agar-agar Sosa

    Andoa Noir 70% kräm

    • 0,5 st gelatinblad
    • 40 g äggulor
    • 1,5 dl mjölk
    • 1,5 dl vispgrädde
    • 5 g strösocker
    • 125 g Andoa 70% Valrhona