Ostbricka med hemmagjorda delikatesser till Advent!

    Av Matlagerskan

    En otroligt smakrik kompott där fikonen verkligen kommer till sin rätt med lite syra från balsamvinäger och en liten blommig beska från teklassikern Earl Grey. Underbar till ostar – speciellt getost!   Försvinnande goda kardemummakex som är väldigt enkla att göra och sprider en härlig kardemumma doft! Som hemmagjorda digestivekex – fast godare!   Briecheesecake med vit choklad, pekannötsbotten samt topping med acaciahonung och frystorkade lingon. En silkeslen cheesecake med smaker som triggar smaklökarna, en härligt nötig botten och fin syra från de vackra lingonen.

    Baglamafikonkompott

    1. Koka upp fikonen med vatten, socker och honung. Låt puttra på låg värme i ca 20 min. Mixa med mixerstav, tillsätt balsamvinäger samt te och låt koka upp.
    2. Häll på rena varma burkar och förslut. Servera till ost.

    Kardemummakex

    1. Rör samman smör och socker. Blanda samman vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och kardemumma i en skål och blanda sedan snabbt ihop med smörblandningen till en deg som håller ihop. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylen 1 timme.
    2. Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i två bitar och kavla ut dem tunt (ca 3 mm) på två plåtar med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå degen så går det lätt att kavla ut. Skär ett rutmönster i degplattan (skär lätt i rutmönstret igen efter gräddningen för att få ut fina kex).
    3. Grädda i 15 min eller till fin färg. Ta ut och låt svalna innan servering.

    Briecheesecake

    1. Blanda samman ingredienserna till botten och tryck ut i en liten springform (ca 15 cm i diameter) med klädd botten och kanter – klipp ut botten och remsor att lägga runt sidorna i bakplåtspapper. Ställ formen i kylen.
    2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädden med den delade vaniljstången. Skrapa ur alla frön och ta upp stången. Rör ut gelatinet i den varma grädden. Rör ner den vita hackade chokladen så att den smälter i grädden.
    3. Ta bort det lite hårdare ”skalet” på Brieosten och rör sedan ner den i chokladblandningen. Rör slutligen ner färskosten till en helt jämn smet. Häll smeten i formen och låt sedan stå kallt över natten.
    4. Ta fram cheesecaken 15 min innan servering, ta ut den ut formen, lägg på ett vackert fat och garnera med frystorkade lingon och härlig acaciahonung.

    Ingredienser

    Kompott

    • 15 st Baglamafikon – hackade
    • 1 dl vatten
    • 1 dl råsocker
    • 1 dl honung
    • 0,75 dl balsamvinäger
    • 2 påsar Earl Grey från Dammann + 1 dl hett vatten

    Kex - ca 40 st

    • 250 g rumsvarmt smör
    • 1 dl farinsocker
    • 3 dl vetemjöl
    • 3,5 dl grahamsmjöl
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk nystött grön kardemumma

    Cheesecake - botten

    • 3 krossade digestivekex
    • 1,5 dl finhackade pecannötter
    • 75 g rumsvarmt smör
    • 1 nypa salt

    Cheesecake

    • 1 dl grädde
    • 0,5 vaniljstång
    • 75 g vit choklad, Valrhona Waina 35%
    • 1 gelatinblad + lite vatten
    • 500 g brieost
    • 200 g färskost av Philadelphiatyp
    • 1 dl frystorkade lingon
    • 0,5 dl acaciahonung