Mjölkchokladkräm på sablebotten

    Av Daniel Roos

    Chokladdesserter kan lätt bli en tung avslutning på middagen. Här får du den fantastiska smaken av choklad i kombination med luftig maräng. Du kan förbereda det mesta flera dagar i förväg och endast vispa maräng innan servering. Jag använder gärna en form med löstagbara kanter men man kan naturligtvis servera även i en vanlig portionform. Daniel tipsar: Har du inte rektangulära bakformar går det bra med en ring, eller en form med höga kanter. Se bara till att formen är väl smord så att botten inte fastnar och går sönder.

    Sablebotten

    1. Blanda mjöl, socker, salt, äggula, bakpulver och smör till en deg i en matberedare. Kyl degen någon timme.
    2. Smörj en portionsform med högre kant som kan lossas från botten, tex en ring. Täck botten med sabledeg, ca 3-4 mm, och baka den på 160 grader ca 8-10 min.

     

     

    Mjölkchokladkräm

    1. Koka upp grädde och häll den över finhackad mjölkchoklad i en bunke. Rör sedan i smöret.
    2. När sablebotten svalnat, tryck till den lite och fyll på mjölkchokladkräm ovanpå botten. Ställ in formarna i frysen och låt stelna.

     

     

    Italiensk maräng

    1. För att se hur Daniel gör italiensk maräng på film kan du se filmen för citrorntartlette, men det är ganska enkelt. Koka strösocker med vattnet till 121 grader. Börja vispa äggvitan med elvisp när sockerlagen är 110-115 grader. Det är viktigt att skålen är väl rengjord.
    2. Häll ned den heta sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt vispen gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa på högsta effekt i någon minut och låt den sedan vispen gå på låg växel tills äggsmeten svalnat.
    3. Fyll marängen i en spritspåse med en tyll och spritsa toppar på chokladen. Avsluta med att bränna av marängens topp med en gasolbrännare. Var försiktig så att du inte smälter chokladen med brännaren.

     

     

    Servering

    Dekorera med färska bär och örter.

    Ingredienser

    Sablebotten

    • 280 g mjöl
    • 160 g socker
    • 2 g salt
    • 80 g äggula
    • 16 g bakpulver
    • 210 g smör

    Mjölkchokladkräm

    • 200 g grädde
    • 375 g Ljus choklad, VALRHONA Caramélia 36%
    • 90 g smör

    Italiensk maräng

    • 100 g äggvita (1 äggvita = ca 40 g)
    • 200 g socker
    • 30 g vatten

    Servering

    • färska bär