Halstrad lax med Dijonnaisegrädde

    Av Matlagerskan

    Vispa grädden, vänd ner dijonnaisen och smaksätt med citronzest, dill och salt. Ställ svalt. Salta och peppra laxbiten runt om och stek den sedan hastigt på mycket hög värme till fin färg, den skall börja skiva sig men ha en nästan rå kärna. Skär briochen i munsbitar och stek i smör till gyllene färg och krispig yta. Bryn resten av smöret och lägg i hasselnötterna som hackats grovt. Låt nötterna få lite färg. Lägg briochen på ett fat, riv bitar av laxen och lägg på, toppa med dijonnaisegrädden, hasselnötter och smör samt en liten dillkvist. Servera som förrätt eller tilltugg.

    Ingredienser

    • 200 g laxfilé (fri från skinn och ben)
    • 75 g smör (25 g till stekning av brioche)
    • ca 70 g hasselnötter av god kvalité
    • 8 st bitar brioche
    • 1 dl dijonnaise
    • 1 dl vispad grädde
    • 1 msk finhackad dill
    • 1/2 citron – zest
    • 1 nypa salt