Crème brûlée

    Av Daniel Roos

    Crème brûlée är oerhört tacksamt att göra om du vill förbereda desserten dagen före servering. Förbered i portionsskålar och förvara kallt i kylen. Bränn av ytan med socker precis innan servering. Glass och sorbet passar bra till servering. Klassiskt och gott. Daniel tipsar: Spara vaniljstången när du silat av smeten, den kan man återanvända för att göra vaniljsocker.

    Brûlée

    1. Koka upp delad vaniljstång i grädde och mjölk på medeltemperatur. Låt vaniljstången dra medan smeten kyls. Sila av när den är helt kall.
    2. Blanda äggula och socker i en skål, var försiktig så att det inte blir bubblor i smeten, och vänd ned i den kalla äggsmeten. Se till att allt blandas väl.
    3. Fyll upp i formar och baka av brûléerna på 95 grader i ugn, ca 45-60 min. Låt svalna och ställ i kyl.

     

    Dekor

    När brûléen har svalnat i kylen och är helt kall strö råsocker på toppen och bränn av med en gasolbrännare. Dekorera med färska bär eller servera med glass som tillbehör.

    Ingredienser

    Brûlée

    • 200 g mjölk
    • 400 g grädde
    • 1 st vaniljstång
    • 150 g äggula (1äggula =ca 20 g)
    • 120 g socker

    Dekor

    • 100 g råsocker (kan ersättas med strösocker)
    • färska bär eller glass