Risberg

Risberg grundades i mitten på 1970 talet med den givna affärsidén – att förse den svenska marknaden med spännande och genuina asiatiska produkter av högsta kvalitet. Det stämmer väl överens med Werners som alltid vill vara i frontlinjen när det gäller mat och matkultur. Vi har byggt relationer och skapat ett förtroende på marknaden genom att stå för vår affärsidé: I nära relation, förser vi gourmeten med kunskap, inspiration och smaker som förhöjer måltidsupplevelsen. Vi är därför väldigt stolta över att nu kunna erbjuda er kunder ett brett sortiment av smaksättare från nästan hela världen.

 

Risberg
Redan 1985 började Risberg Import importera exklusivt utvalda produkter med eget varumärke. Sortimentet består idag bland annat av kryddsåser, olika typer av chutney, nudlar, kokosprodukter, portionssåser, sesamolja, syltad ingefära, olika snacks och krossade örter (vitlök, ingefära och korianderblad) bara för att nämna några.


Bulliard´s
Bulliard är resultatet av en lång familjetradition för att skapa pepparsås – 100 år och fyra generationer. Edmond och Louise Bulliard tillverkade och tappade den första kommersiellt sålda Cayenne Pepper Sauce 1910, och har sedan dess gjort olika chilipepparsåser.

Verksamheten ligger i St. Martinville, Louisiana, med 200 000 kvadratmeter stor toppmodern anläggning. Builliards såser säljs över hela världen och är den näst största tillverkaren på marknaden.

 

Chef Paul New Orleans USA
Chef Paul Prudhomme är av många ansedd som cajunkökets överstepräst. Han är känd över hela världen för sin matlagning och sina kryddblandningar. Hans kryddor säljs i hela USA samt exporteras till 30 länder runt om i världen. Kryddorna är av högsta kvalité och har det rätta stinget för att få fram den autentiska cajunsmaken. Man behöver inte laga klassiska cajunrätter för att använda dessa kryddor. Principen är enkel, välj en råvara (exempelvis kyckling) och välj sedan en passade kryddblandning (Poultry Magic). Använd sedan kryddblandningen istället för salt och peppar vid grillning, stekning, kokning eller i en sallad. Kryddblandningarna är helt fria från tillsatser och konserveringsmedel, dessutom är de godkänt inom koscher.

 

Flower Brand
Flower Brand har sedan 1958 producerat genuina smaksättare från Indonesien och Thailand av högsta kvalitet. Sortimentet består idag av mer än 500 artiklar varav de 2 mest kända är Sambal Oelek och “Thai Sweet Chilli Sauce For Chicken”.

Sakura
Sakura soja tillverkas i Brasilien där det idag bor mer en 1 miljon japaner, den största populationen av japaner utanför Japan. Många av dessa japaner kom till Brasilien redan på 1940-talet och däribland även grundaren till Sakura, Mr Suekichi Nakaya som för 75 år sedan grundade Sakura Nakaya Alimentos LTDA. Istället för att använda importerat vetemjöl i sojaproduktionen så valde Mr Nakaya att brygga japansk soja med lokalodlat majsmjöl. Idag är Sakura marknadsledande i Sydamerika och producerar ca 25 miljoner liter soja varje år.
Genom ett strikt kontrollprogram och sojabönor från egna odlingar kan fabriken garantera att alla sojaprodukter är helt fria från genetiskt modifierade organismer (GMO). Sakura använder majsmjöl i sin receptur vilket gör att sojasåsen är naturligt glutenfri. Sakura producerar idag förutom soja ca 70 olika artiklar som miso pasta, wasabi, risvinäger, palmmärg, kryddsåser mm.

 

Koningsvogel – stekt sambal
I början på 1950 talet så emigrerade Rachel Flem-Sassoon från Indonesien till Holland. Väl framme i Holland så saknade hon den indonesiska maten så mycket att efter en tid i det nya landet så kände hon sig tvungen att försöka experimentera fram färdiga indonesiska kryddpastor så att man enkelt och snabbt kunde skapa olika smakrika indonesiska maträtter.

En av de första kryddpastor som hon skapande var Sambal Badjak smaksatt med stekt lök och örter, därefter följde en hel rad med olika kryddpastor med olika smakinriktningar som Sambal Manis smaksatt med palmsocker, Sambal Trassi med karaktär från torkade räkor, Sambal Devil med het Cayennepeppar och syrlig tamarind och Sambal Nasi Goreng bara för att nämna några av de 50 olika kryddpastor som Koningsvogel BV idag producerar och säljer i hela Europa.

Sedan 2007 drivs företaget av Glenn Scheltens och hans familj som fortsätter på den inslagna vägen att producera högklassiga kryddpastor efter Rachel Flem-Sassoons originalrecept från 1957. Smaken från de stekta kryddpastorna fortsätter att göra succé i köket hos både nya och gamla kunder.

Har man en gång provat exempelvis Sambal Badjak så man fast, det finns ingen annan blöt kryddpasta som är så allsidig i din matlagning oavsett om du lagar mat från Indonesien eller vill ha extra karaktär i en köttfärssås, hamburgare, marinad, svampsås eller stekt potatis. Närhelst du behöver ett extra aromatiskt sting från chili och örter i din matlagning så ta en tesked Sambal Badjak och din lycka är gjord.

 

Lee Kum Kee
Varumärket Lee Kum Kee grundades av krögaren Mr Lee Kam Sheung som år 1888 av misstag uppfann världens första ostronsås.

Denna ostronsås som skapades för över 127 år sedan blev starten för företaget Lee Kum Kee vars sortiment idag har utvecklats till mer än över 200 olika kinesiska autentiska såser och smaksättare. Storsäljande såser idag är bland annat Ostronsås premium, Sojasås, Black Bean sås, Sweet & Sour sås, Sriracha chilisås och Sesamolja plus många fler.

Lee Kum Kee’s olika fabriker runt om i världen har en mängd internationella certifieringar som bland annat:
HACCP, BRC, ISO 9001, ISO 22000, ISO 1401 och Halal.

Idag är Lee Kum Kee marknadsledande när det gäller genuina Kinesisk såser och förser Michelin och stjärnkockar över hela världen med sina produkter.

 

Mae-Ploy
Varumärket Mae-Ploy ägs av det Thailändska företaget Theppadungporn Coconut Co Ltd som grundades redan 1946.

Idag består företaget av 3 fabriker som bland annat producerar kokosmjölk, chilisåser, grönsakskonserver och curry pastor. Namnet Mae-ploy kommer från en känd Thailändsk bok skriven i början på 50 talet om en dam (Mae-ploy) som vigde sitt liv till att bevara den traditionella Thailändska kulturen och matlagningen med dess unika smaksensationer. Boken blev mycket populär bland Thailändare och därför står varumärket Mae-ploy idag för äkta och unik smak från Thailand.

Fabriken har flera olika certifieringar bland annat HALAL, GMP/HACCP, ISO 9001:2000, ISO 14001-2004,TLS 8001-2003 och BRC. Idag exporterar Theppadungporn Coconut Co Ltd över hela världen och vi är stolta över att få marknadsföra fabrikens produkter på den svenska marknaden.

 

MeZap
MeZap är ett grekiskt företag som sedan 1903 specialiserat sig på att tillverka Tahini (sesampasta) och sesamolja. Företaget exporterar idag sina produkter över hela världen. Under 2007 introducerade företaget ekologisk Tahini sesampasta.

 

Nellie & Joe’s
Nellie & Joe’s har sedan 1968 producerat pressad Key Lime- och Key Lemon Juicekoncentrat. Båda juicekoncentraten har en fantastisk intensiv smakprofil och är helt fria från blekningsmedel och konserveringsmedel. Endast natriumbensoat tillsätts för att förhindra juicekoncentratet från att jäsa. Natriumbensoat är ett salt som förekommer naturligt i bl a lingon och hjortron. För bästa smak skall öppnad flaska alltid förvaras i kylskåp och skakas väl före användning.

 

Rajah
Redan 1931 började Rajah producerat genuina Indiska kryddor och smaksättare av högsta kvalité. Sortimentet består av 400 artiklar som exporteras till mer än 30 länder runt om i världen.

 

Sinsin
Redan 1938 började Sinsin i Singapore producerar sina genuina heta chilisåser som är helt fria från tillsatser och färgämnen.

 

Squid Brand
Fisksås är för Sydostasien vad salt är för västvärlden eller vad soja är för Kina. Förutom att ge en frisk sälta så ger fisksåsen, om den är av hög kvalité (lagrad i minst 18 månader) också en aromatisk komplex smakupplevelse av lagrad ost och rostade nötter.

Thai Fishsauce Factory (Squid Brand) Co Ltd har producerat fisksås av högsta kvalité sedan 1944. Fisksåsen tillverkas av färsk utvald liten (8 cm) ansjovis, salt och vatten som sedan får fermentera i kar i minst 18 månader. Därefter genomgår såsen en komplex filtrering i 5 steg innan fabriken tillsätter lite socker för att balansera sältan och sedan är det dags för den bärnstensfärgade såsen att tappas på flaska eller dunk. Såsen är helt fri från tillsatser, färgämnen och konserveringsmedel. Varje år producerar Squid Brand fabriken som är kvalitetssäkrad enligt ISO 9000:2000 över 15 miljoner liter med fisksås av högsta möjliga kvalité i sina 2 fabriker.

Fisksås kommer ursprungligen från södra Kina där den började produceras för flera hundra år sedan. Denna fantastiska smaksättare blev snabbt mycket populär i hela Sydostasien speciellt i Vietnam och Thailand där den nu varit en stapelvara i mer än 100 år. Nu fortsätter erövringen av nya användare av denna spännande smaksättare i Norden.

 

Tony Chacheres New Orleans USA
Den legendariske Tony Chachere var en av de färgstarkaste personerna i Louisianas folkhistoria. Han föddes 1905 som Anthony Chachere i den lilla staden Opelousas. Hans föräldrar härstammade från franska kreoler. På 1950-talet var han en av 24 medlemmar i en manlig matlagningsförening som hette Cooks Unlimited. Gruppen anordnade gourmetmiddagar två gånger i månaden och turades om att stå för matlagningen. Tony försökte alltid överträffa de andra i gruppen och fick därför smeknamnet ”Ole Master”.

Då Tony gick i pension vid 65 års ålder sadlade han om från försäkringssäljare till kock och gav sig ut i köket på gården, fast besluten om att sammanställa en bok med älskade recept från södra Louisiana. Två år senare gav Tony ut en kokbok med lantlig cajunmat. Den sålde i 10000 exemplar på bara en vecka.

Kokboken blev känd för sina traditionella louisianska rätter, till exempel gumbo, jambalaya och etouffee. Receptet på hans favoritkryddblandning, Original Creole Seasoning, fanns också med i den första upplagan och han talade vitt och brett om att receptet i sig var värt bokens pris.

Kryddblandningen blev så populär att Tony bestämde sig för att tillverka den själv. Därmed föddes hans lilla livsmedelsföretag med fyra anställda. Tony Chachere’s Creole Foods drivs än idag av familjen Chachere. Produktionsanläggningen ligger kvar på Lombard Street i Opelousas, utanför New Orelans även om den nu är på 12000 m2 och har 55 anställda.

Tony pensionerade sig delvis igen från sitt livsmedelsföretag 1981, 76 år gammal. Han fortsatte att förbättra sina recept och ta fram nya livsmedelsprodukter. Höjdpunkten på matlagningskarriären kom i mars 1995 då hans kollegor i American Culinary Federation valde in honom i Louisiana Chefs Hall of Fame. Han dog en vecka senare, tre månader innan han skulle ha fyllt 90 år.

 

Try Me New Orleans USA
I början av 60-talet experimenterade James Wright på företaget Old Try Me Spice House i Knoxville fram en serie med kryddsåser baserade på lagrad cayennepeppar. Däribland en sås som han kallade Tigersås med 28 olika kryddor och smakämnen. Denna sås fick sitt försäljningsgenombrott under ett priskrig mellan olika bensinbolag på 60-talet då ett av bolagen valde att dela ut såsen som en gåva till de kunder som tankade hos dem.
1979 köpte Fred Hafer recepten och bildade bolaget Gourmet Food Inc. Redan från början förstod Fred att det var något speciellt med Tigersåsen. När han gick igenom det gamla bolagets dokument fann han massor med brev som var skrivna av hängivna konsumenter som överöste såsen med beröm. Fred tänkte att denna sås måste vara väldigt unik, kanske så unik att den kan skapa en egen marknad. Han kortade ner varumärket till Try Me och började sedan sin lyckosamma lansering av Tigersåsen i USA.
1989 gick Fred i pension och sålde bolaget vidare till dagens ägare, Reily Foods i New Orleans.