Svenska Kocklandslaget ligger i hårdträning inför Culinary Olympics i Stuttgart den 14–19 februari 2020. 

    – Nu är vi väldigt sugna på revansch efter sjätteplatsen i Erfurt för fyra år sedan, säger team manager Fredrik Andersson. Efter guldmedaljen i Culinary World Cup i Luxemburg i december 2018 har Svenska Kocklandslaget som mål att stå högst på prispallen även i matlagnings-OS. Vägen dit kantas av träget arbete och disciplin. 

    – Hela laget träffas fem dagar i månaden i träningsköket på Electrolux, säger Fredrik Andersson. Där kör vi upplagningar, testar olika idéer och tränar på tid. Utöver detta lägger varje medlem cirka 20 timmar i veckan på provlagning och tester. 

    Culinary Olympics arrangeras vart fjärde år och har sitt ursprung i den första internationella kokkonstutställningen i Frankfurt år 1900. Men det var först 1992 som tävlingen började kallas för kock-OS eller matlagnings-OS. – Totalt tävlar 32 länder och av dem är Singapore, som vann 2016, Norge, Finland och USA våra största konkurrenter, säger Fredrik Andersson 

    Tävlingen består av två delar: Varmkök med trerätters meny för 110 gäster och buffé för 12 gäster. – Enligt reglerna får man bara väga råvarorna som ska användas, inget får preppas eller skäras upp i förväg. På sex timmar ska laget förbereda menyn och laga upp maten, sedan öppnar restaurangen och gästerna anländer. Förrätten serveras varm och ska innehålla fisk eller skaldjur eller både och. Varmrätten ska bestå av något från slaktaren, exempelvis fågel, vilt, kyckling eller fläsk. Desserten ska innehålla både varma och kalla element. 

    – Vid serveringen är det mycket viktigt att alla tallrikar och rätter är likadana och att allt smakar lika gott, säger Fredrik Andersson. Vi vet inte vilka domarna är och var de sitter bland de 110 gästerna. 

    Åtta länder tävlar samtidigt vilket betyder att det är nästan 900 gäster i matsalen. Det ställer stora krav på logistiken och att tiderna hålls. – Buffén är en avsmakningsmeny som består av finger food, ett showfat med fisk, en veganrätt, en lammrätt, en dessert samt tre olika petit fourer. Allt till buffén ska vara klart på fem timmar, säger Fredrik Andersson. 

    Svenska Kocklandslaget har för närvarande 34 sponsorer, däribland Werners Gourmetservice. – Vi jobbar tätt tillsammans, säger Fredrik Andersson. Vi använder Werners vinägrar, oljor, choklad och puréer. Ofta är personal från Werners med när vi tränar och de kan då provsmaka och komma med goda råd. Vi har väldigt mycket interaktion med Werners. Vi förklarar hur vi tänker och då bidrar de med sin kunskap och vi kan komma ett steg längre! 

     

    FOTO: PER-ERIK BERGLUND / ZNAPSHOT AB