Sjötunga Farci

    Av Jonas Lundgren

    2009 tog jag silvermedalj i Bocuse d’Or, VM för kockar. Det var ett av mina stora ögonblick i livet och jag hade tränat intensivt i ett års tid för att kunna leverera felfritt. Varje sekund och millimeter räknas. Smak, precision och presentation bedöms och poängsätts. Detta är en av delarna från fiskfatet som tog mig till prispallen. I mitt tävlingsmoment använde jag torsk, men här använder jag sjötunga. Jonas tips: Olja filékniven innan du skär fisken.

    1. Mixa pilgrimsmussla med ägg och tillsätt salt, socker och grädde successivt. Ställ färsen kylt.
    2. Filea sjötungan så du har rena filéer.
    3. Skala räkorna och lägg i rader om 10 st. Hacka dill och riv citronskal.
    4. Placera fiskfiléerna i rader och bred ett tunt lager av fiskfärsen ovanpå vardera filé. Strö över hackad dill, socker och riven citron.
    5. Lägg räkorna varsamt på ena fisken och lägg ihop filéerna som en hamburgare. Linda fint i plastfilm och pochera i ångugn i ca 80 grader i 10-12 minuter. Har du ingen sådan fungerar ett vattenbad eller ställ in en form med hett vatten i botten av ugnen.
    6. Ta ut fisken och låt den vila 2 minuter innan den skäres upp och serveras varm.

    Ingredienser

    Sjötunga Farci

    • 600 g sjötunga eller torskfilé
    • 40 råa räkor
    • 100 g pilgrimsmussla
    • 1 dl grädde
    • 1 ägg
    • 1 citron
    • 0,5 kruka dill