Rawkex med äpple och pumpakärnor

    Av Viktor Ingemarsson

    Det här receptet på enkelt rawfoodknäcke blir förhoppningsvis ett av dina favoritrecept. Jag gör det själv ofta för att ha till frukost eller mellanmål med ett gott pålägg. Du behöver ha en råsaftcentrifug för att ta tillvara fruktköttet från äpplet. Bra att veta: Linfrö innehåller kalcium, zink, lignaner, magnesium, omega -3 och omega -6.

    1. Har du en ugn som klarar låga temperaturer värmer du den till 42 grader, i en hushållsugn använder du lägsta temperatur.
    2. Pressa äpple i en råsaftscentrifug. Häll juicen i en bunke och ta till vara på fruktköttet och lägg över på en separat tallrik. Blanda äppeljuicen med vatten och äppelcidervinäger och tillsätt därefter chiafrön, linfrön och Himalayasalt. Ställ därefter in bunken i kylen i 3 timmar tills dess du har en grynig och kletig smet. Tillsätt då fruktkött, pumpakärnor och solroskärnor och rör om.
    3. Täck en ugnsplåt med smörpapper eller en silikonmatta. Bred därefter ut smeten i ett ca 0,5 cm tjockt täcke över plåten och grädda i 6 timmar. Ta därefter ut knäcket och dela det i fyra lika stora delar och vänd på dem. Strö över flingsalt och sätt in i ugnen ytterligare 6 timmar.
    4. Låt knäckebröden torka och svalna. Du kan nu njuta av dessa underbara Rawkex. Lägg ett gott pålägg på och du är hemma.

    Ingredienser

    Rawkex med äpple och pumpakärnor

    • 3 dl äppeljuice
    • 3 dl linfrön
    • 1 dl äppelkött från centrifugen
    • 2 dl vatten
    • 2 tsk salt
    • 0,5 dl chiafrön
    • 2,5 dl pumpakärnor
    • 2 dl solroskärnor
    • 1 dl äppelcidervinäger
    • 2 msk flingsalt
    • 2 tsk Himalayasalt eller flingsalt